Yabancı Yatırımcılar Almanya’dan Nasıl Oturma İzni Alırlar!

Almanya Oturma İzni

Almanya Oturma İzni talebi değerlendirilirken başvuru sahibinin Almanya kamu güvenliğine ve düzenine karşı olan hassasiyeti, Federal Almanya’ya olan bağları ve Almanya’daki ikamet süresi dikkate alınır. Ayrıca kişinin iş durumu, çalışıyorsa gerekli izinlere sahip olması, Almanca bilgisi, Federal Almanya’nın hukuk ve toplumsal düzenine olan uyumu dikkate alınmaktadır.

  • Federal Almanya Göç Yasasına göre Almanya oturum izni talebinde bulunan kişinin başvurusu değerlendirilirken;
  • Kişinin Almanca, basit bir tarzda sözlü olarak kendini yeterli şekilde ifade edebilmesine,
  • Kişinin kendisi ile birlikte yaşayan aile fertleri için yeterli büyüklükte bir eve sahip olmasına,
  • Kişiye Almanya’ya uyum kursuna katılması şartı konmuşsa, kişinin Almanya uyum kursunu başarıyla tamamlamış olmasına,
  • Okul ve mesleki eğitim diplomasına,
  • Yabancı ve kendisi ile aile birliği içinde yaşayan yakınların aile sağlık sigortasının bulunmasına,
  • Yabancının Almanya’da çalışmasına dair tüm yasal izinlere sahip olması ve bir meslekten düzenli kazancının olmasına,
  • Kendisi ile aile birliği içinde yaşayan eşinin yurt içinde ve yurt dışında yaşlılık güvencesi için prim ve ödeme yapmasına (fiziki, ruhsal ve zihinsel bir hastalık veya engellik durumları hariç),
  • Oturma izni talebinde bulunan kişi beraber yaşadığı aile bireylerinin geçimini sağlayacaksa, kendisinin ve ailesinin geçimini kalıcı ve düzenli bir gelir ile güvence altına almış olmasına,
  • Federal Almanya’nın hukuk ve toplumsal düzeni ile hayat şartları hakkında temel bilgilere sahip olmasına,
  • Oturma izni talebinde bulunan kişi, birlikte yaşadığı aile bireylerinin geçimini sağlayacaksa yeterli büyüklükte bir eve sahip olmasına dikkat edilmektedir.

”Evlilik birliği sebebiyle oturum izni talep eden çiftlerde eşlerden birinin bu şartları yerine getirmesi yeterlidir.”

Avrupa Birliği ikamet izninde, Avrupa Birliği üye ülkelerden biri tarafından tanzim edilmiş Mavi Kart hamili olması ve yabancının Avrupa Birliği üye ülkesinde Mavi Kartı ile asgari olarak 18 ay ikamet etmesi ve 2 yıldan beri Mavi Kart sahibi olması gerekmektedir. Oturma izni Almanya’nın genelinde geçerli olmak üzere verilmektedir. İkamet izni Schengen Uygulama Anlaşması hükümlerine göre 90 günü aşmamak kaydıyla Schengen anlaşmasına taraf ülkelerde de geçerlidir.

Oturum izni talebinde bulunan kişi, önemli ekonomik yararın olacağı düşünülen veya bölgesel ihtiyacın bulunduğu bölgelerde iş istihdamı sağlayacaksa kişiye bağımsız çalışma amaçlı oturum izni verilebilir. Oturma izni talebi değerlendirilirken yabancının girişimcilik tecrübesi, yatırılacak sermayenin miktarı, uygulamaya konacak işin istihdama ve meslek eğitimine etkileri ve teknolojik yenilik çalışmalarına katkıları açısından değerlendirilir.

45 yaşından büyük yabancılar, ancak uygun bir yaşlılık güvencesine sahip olmaları halinde oturma izni alırlar. Oturma izni en fazla 3 yıl süreyle verilmektedir. 3 yıl sonra yabancının planladığı işi bir şekilde gerçekleştiriş ve geçimini ve kendisiyle birlikte yaşayan aile bireylerinin geçimini sağlaması halinde yerleşme izni verilmektedir.

İltica talebinde bulunmuş olan bir yabancıya iltica işlemlerinin nihai olarak sonuçlanmasından önce ikamet izni verilmesi ve yasal hak sahipliği dışında sadece en yüksek eyalet merciinin muvafakatıyla ve ancak Almanya’nın çıkarlarının gözetilmesi halinde iltica talebinde bulunan kişiye ikamet izni verilmektedir.